Navijači

ŠIBENSKI FUNCUTI

Udruga navijača “Šibenski Funcuti” osnovana je 10. travnja 1983. godine, dan nakon famozne 3. finalne utakmice prvenstva bivše “SFRJ” između Šibenke i Bosne. Šibenka je dobila utakmicu rezultatom 83-82 koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, ali sutradan,po političkom nalogu, iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi i da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu,u SPENS-u. Uprava i igrači KK ‘’Šibenke’’ donose odluku da se na novu utakmicu ne putuje, u čemu ih podržavaju svi šibenski navijači.. Pod utjecajem tih događaja nastaju Šibenski funcuti.

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, samo što nije bilo toliko organizirano i što navijači nisu imali svoje ime. Funcuti nisu samo košarkaški navijači koji bodre KK ‘’Šibenku’’(po tome mnogi stariji navijači i ljubitelji sporta i pamte Funcute jer je dobro poznata atmosfera koja se stvarala na čuvenom Baldekinu od 80-ih pa nadalje), već s jednakim navijanjem bodre i klubove u ostalim sportovima, nogometu i vaterpolu.

Funcuti su u bivšoj “SFRJ”slovili za jedne od najluđih i najvjernijih navijača iako nikad nisu bili tako brojni kao neke druge navijače grupe. Ovo prvenstveno vrijedi za košarku, no, treba spomenuti da se i na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako dobra atmosfera iako je Šibenik onda bio u drugoj ligi. Poznato je i navijanje na vaterpolskim utakmicama VK Solarisa kad se vaterpolsko prvenstvo igralo još preko ljeta na otvorenim bazenima. Tada bi se sredinom 80-ih na bazenu u Crnici nakrcalo i do 4000 ljudi.

Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju možda još jači i bolji nego prije. Funcuti sredinom 90-ih slove kao negdje 5. po redu na nekoj “navijačkoj ljestvici”, odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a, te uvijek jakih i brojnih Armade i Kohorte.

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce širom Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to 80-ih na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, nažalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina koja je nakon Domovinskog rata organizirano otišla na gostovanje u Srbiju.Bilo je to 8.siječnja 2005.godine na utakmici KK Crvena Zvezda – KK Šibenka Dalmare koja je završila 81-70 u korist domaćina.

Boje Šibenskih Funcuta su tradicionalne šibenske boje ,narančasta i crna.