KUP RH: Počeo četvrtfinalni turnir u Dubrovniku; “Sunčani” svladali splitskog Mornara

Na otvaranju 1. kola četvrtfinalnog turnira Kupa RH  Solaris je dobio prvoligaša Mornara BS sa 6:5, u skupini koja se igra u Dubrovniku te napravio veliki korak prema plasmanu na završni turnir.

Andrija Vlahović, kapetan Solarisa, prvi se upisao u strijelce, i to 12 sekundi prije kraja prve četvrtine nakon što oba sastava prethodno nisu iskoristila po dvije brojčane prednosti. Šibenski sastav je vodio 2:0, a splitski je prvi pogodak postigao minutu i 12 sekundi prije kraja druge četvrtine (Roko Akrap). Mornar je prethodno propustio nove dvije prilike s igračem više. Tih 2:1 bio je rezultat prvog poluvremena u kojem je prvo ime utakmice bio Marin Šparada na vratima Solarisa, koji je obranio 11 od ukupno 12 udaraca u okvir gola. S druge strane u prve dvije četvrtine Luka Podrug je imao pet obrana (zaustavio je 5 od 7 udaraca u okvir gola).

Solaris na početku treće četvrtine nije realizirao peterac. Udarac Nina Mudražije obranio je Podrug. Ipak, šibenski sastav je stigao do 3:1 pogotkom Eugena Koprčine. Mornarevci su ekspresno izjednačili (Marin Ban i Ivan Rako u razmaku od 64 sekunde). Ali, u zadnju četvrtinu je Solaris uplovio s dva pogotka viška (Željko Kovačić za 4:3, a Roko Pelicarić za 5:3 nakon čega je Podrug upisao devetu i desetu obranu, Šparada ih je imao petnaest).

Točno 4 minute i 9 sekundi prije kraja četvrti put se zatresla mreža Solarisa (Ferdinand Josip Bušelić), a tri minute i tri sekunde do kraja i peti put (Ban). Potom Solaris ne koristi ni petog igrača više, ali se obranio nakon čega je izborio i šestu brojčanu prednost te smo minutu i 46 sekundi prije kraja dočekali prvu realizaciju igrača više na utakmici nakon deset neiskorištenih (plus neiskorišten peterac). Koprčina je bio strijelac za 6:5. Nakon osamnaeste obrane Šparade novi igrač više za Solaris minutu i 17 sekundi prije kraja. Joško Kreković i Jure Marelja su zatražili minutu dogovora, ali ništa od sedmog pogotka Solarisa. Točno 39 sekundi do kraja peterac za Mornar BS, koji je skrivio Koprčina, ali je Josipu Jerkoviću isapala lopta iz ruke. Solaris je izborio novog igrača više i potrošio vrijeme te je Mornaru ostalo šest sekundi za izjednačenje, ali se to nije dogodilo. Pokušaj Gorana Solje, koji je bio kod liječnika na šivanju početkom nastavka utakmice (rez ispod desnog oka), zaustavio je Šparada, koji je upisao svoju devetnaestu obranu.

1. KOLO Solaris – Mornar Brodospas 6:5
DUBROVNIK 
Bazen u Gružu. Suci: Maro Savinović (Dubrovnik) i Goran Gavrilović (Zagreb). Delegat: Božo Vuletić (Dubrovnik).
SOLARIS: Šparada (19 obrana), Ibrahimpašić, Erak (1), Štrkalj, Bulat, Herceg, Vlahović (1), Pelicarić (1), Mudražija, Ljubičić, Koprčina (2), Kovačić (1), Jukić, Sabioni. Trener: Joško Kreković.
MORNAR BRODOSPAS: Podrug (13 obrana), R. Akrap (1), Kreković, Solje, Ćalić, D. Akrap, Buzdovačić, Pavlović, Bušelić (1), Jerković, Krolo, Ban (2), Kordić, Rako (1). Trener: Danijel Burić.
Igrač više: Solaris 8/1, Mornar BS 4/0
Peterci: Solaris 1/0, Mornar BS 1/0
Četvrtine: 1:0, 1:1, 3:2, 1:2